Buletin Informativ

România vs. ţările UE: IMM-urile şi locul lor în economie, 31 martie 2015, Bucuresti

Bucureşti, 31 martie 2015: Camera de Comerţ şi Industrie a României şi publicaţia online cursdeguvernare.ro au organizat conferinţa „IMM-urile şi locul lor în economie: O abordare comparativă cu alte ţări UE. Drumul de la problemele noastre la soluţiile lor” astăzi, 31 martie 2015, la Amfiteatrul Al. I. Cuza – CCIR Business Center.

“Principalele probleme cu care se confruntă sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din România se referă la lipsa accesului la finanţare pentru dezvoltarea activităţilor, proceduri administrative numeroase şi de durată, care pun presiune asupra companiilor, lipsa forţei de muncă adecvat calificată şi o profundă problemă în ceea ce priveşte accesul pe pieţele internaţionale “ a declarat în deschiderea conferinţei Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

În continuare, dl. Daraban a precizat că acest sector al IMM-urilor, care reprezintă coloana vertebrală a oricărei economii competitive, cu o contribuţie de peste 50% la PIB-ul naţional, are nevoie de un mediu concurenţial corect şi de deschidere din partea statului. Totodată, reducerea corupţiei în sectorul public este “un uriaş ajutor pentru IMM-uri”, a mai subliniat preşedintele CCIR, dl Mihai Daraban în discursul său.

E.S dl. Ambasador, Florin Vodiţă, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului a subliniat, în discursul său, importanţa CCIR în susţinerea IMM-urilor din întreaga ţară: “În viziunea Ministerului Economiei, Camera de Comerţ şi Industrie a României este principala interfaţă cu mediul de afaceri, respectiv cu întreprinderile mici şi mijlocii. Consider că în acest sens vom depune eforturi comune, innovative, în aşa fel încât să avem o reacţie mai promptă din partea IMM-uri atunci când se pune problema obiectivelor şi reajustărilor guvernamentale.”

Dl. Florin Jianu, Vicepreşedinte CNIPMMR şi fost Ministru pentru IMM-uri, a anunţat o nouă lege în lucru, menite să sprijine IMM-urile: „În comisia de buget de la Camera Deputaţilor are loc o ultimă şedinţă legată de legea Business Angels, o lege care aduce un nou instrument de finanţare pe piaţă. România, pentru a fi competitivă, trebuie să beneficieze de toate instrumentele care aduc inovare în economie. Această lege însemnă aducerea capitalului privat în companii şi o serie de facilităţi importante”.

Dl. Ionuţ Dumitru, Preşedintele Consiliului Fiscal, în intervenţia să din cadrul conferinţei, a punctat câteva aspecte referitoare la activitatea IMM-urilor din România printre care: contribuţia IMM-urilor la activitatea economică, concurenţa, accesul la finanţare sau cea mai mare problemă cu care se confruntă IMM-urilor şi anume, reglementarea.

Conferinţa a fost moderată de dl. Aurelian Dochia, Consultant Financiar, iar în cadrul acesteia au mai luat cuvântul dl. Adrian Dimache, Secretar General al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Italia, dna. Bibiana Stanciulov, CEO şi proprietar ”Sonimpex Topoloveni”, dna. Raluca Painter, DG Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capitaluri, Comisia Europeană,  şi dl. Ionuţ Sas, Director General PwC România.

Back